Wycieczka w góry – co dobrze jest spakować do plecaka?

Każdego roku zwiększa się liczba osób kochających aktywne formy spędzania wolnego czasu. Leżenie na plaży przestaje być modne. Staje się raczej sygnałem tego, że nie dbamy o własne zdrowie oraz kondycję fizyczną, a jednocześnie nie posiadamy sprecyzowanych zainteresowań. Ci, którzy preferują górskie wyprawy, powinni pamiętać o odpowiednim ekwipunku. Z pewnością przydać mogą się palnik turystyczny i żywność liofilizowana.

liofilizacja

Autor: Chuck Feder
Źródło: http://www.flickr.com
Żywność liofilizowana większości z nas kojarzy się z trwającymi wiele dni ekspedycjami w naprawdę wysokie górskie szczyty. To po taką żywność sięgają często himalaiści, którzy zdobywają najwyższe szczyty świata. Co to takiego? Jest to żywność, która poddawana jest procesowi liofilizacji. Polega on na suszeniu po uprzednim zamrożeniu. W czasie tego procesu wykorzystywane jest bardzo obniżone ciśnienie. Żywność liofilizowana odznacza się też tym, że odciągana jest z niej woda. Wyparować trzeba minimum 70% wody. Taki proces konserwowania prowadzi do tego, że jedzenie odporne jest na działanie najróżniejszych bakterii, które przyspieszają jej psucie – żywność liofilizowana.

Za sprawą tego jest wyjątkowo trwała i na wyprawach sprawdza się wręcz idealnie. Metoda liofilizacji używana była po raz pierwszy w trakcie II wojny światowej na terenie Stanów Zjednoczonych. W pierwszym okresie jej istnienia była stosowana do obróbki krwi, którą dzięki temu można było bez trudu transportować na naprawdę duże odległości.

Zainteresował Cię ten wątek? Nie czekaj, tylko zobacz nowy materiał, który niewątpliwie bardzo Cię zaciekawi. Zobacz!

Z czasem zaczęto stosować ją do konserwacji jedzenia. Teraz podróżnicy nie umieją wyobrazić sobie bez niej funkcjonowania.

WGL

Autor: Ashley Van Haeften
Źródło: http://www.flickr.com

Palnik turystyczny nie odgrywa może tak istotnej roli, jak żywność liofilizowana, ale jest także wyjątkowo przydatny. Chociaż można go zastąpić samodzielnie wznieconym ogniskiem, ale to wymaga już o wiele większego zachodu. Trzeba bowiem uzbierać chrust, a następnie go odpalić, co nieraz może być bardzo trudne. Z pomocą palnika bez problemu uda się błyskawicznie i sprawnie ugotować ciepły posiłek na biwaku.

To zagadnienie okazało się dla Ciebie absorbujące? Sprawdź również podobne źródła (http://www.nadwigrami.pl/stadnina-koni,oferta-klacze.html) na ten omawiany wątek, które z pewnością są równie wciągające.

Naprawdę oszczędza to czasi nerwy, które mogą wystąpić w sytuacji problemów z rozpaleniem ogniska. Palnik turystyczny i żywność , która konserwowana była metodą liofilizacji znacząco ułatwiają funkcjonowanie tych, którzy lubią podróże i raczej nie śpią w ociekających luksusem hotelach. Dobrze jest o tym pamiętać.